Laivanrakennus / Telakat

Sininen ekosysteemi rakentuu telakan varaan

article picture: Sininen ekosysteemi rakentuu telakan varaan

Meyer Turku on nyt niin vahvassa vauhdissa, että sen kyytiin haluavat muutkin. Syyskuussa 2017 ilmoitettiin, että Turun telakan alueen läheisyyteen sijoittuvan Blue Industry Parkin konseptisuunnittelu on alkanut. Elomatic Oy toteuttaa suunnittelutyön Turku Science Park Oy:n toimeksiannosta syksyn 2017 aikana.

Vauhtia Blue Industry Parkin kehittämistyöhön toi Turun kaupunginvaltuuston keväällä tekemä päätös Meyer Turku Oy:n ympärillä olevien maa-alueiden hankkimisesta kaupungin omistukseen.

Blue Industry Parkista (BIP) tavoitellaan Euroopan mittakaavassa johtavaa meri- ja valmistavan teollisuuden tuotanto- ja innovaatiokeskittymää. Sen tehtävänä on vastata Turun seudun meri- ja valmistavan teknologiateollisuuden kasvutarpeisiin ja edistää alan tulevaisuuden kilpailukykyä.

Konseptisuunnittelun lisäksi syksyn aikana alueen logistisia olosuhteita parannetaan teollisuuden toiminnan laajentamisen mahdollistamiseksi.

Vain viikkoa ennen BIP-uutista tiedotettiin, että Turun kaupunki ja Meyer Turku Oy ovat tilanneet Turun yliopiston Brahea-keskukselta selvityksen Turun telakan aluetaloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Selvitys ulottuu myös telakan laajaan toimittajaverkostoon. Selvityshanke valmistuu ja sen tulokset julkistetaan joulukuussa 2017.

Aluetaloudellisia vaikutuksia arvioidaan kolmella tasolla: ensisijaisesti Turun talousalueen mutta myös laajemmin Varsinais- Suomen ja koko Suomen näkökulmasta.

Hankkeessa pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti telakan suoria ja epäsuoria taloudellisia vaikutuksia, kuten telakan ja toimittajaverkostoon kuuluvien yritysten liikevaihto- ja työllisyyslukuja ja niiden heijastusvaikutusta muille toimialoille, kuten mm. palvelualoille. Lisäksi selvitetään investointien määrää ja telakan toiminnasta kertyviä yhteisö- ja kunnallisverotuloja. Myös uusien teknologioiden kehittämisen kiihdytysvaikutuksia tarkastellaan.

Muita käsiteltäviä osa-alueita ovat osaamiseen ja koulutukseen, liikenteeseen ja logistiikkaan sekä mm. asuntomarkkinoihin liittyvät tekijät.

Selvityksen toteuttaa erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Braheakeskuksen Merenkulkualan koulutus ja tutkimuskeskuksesta (MKK).

Tilauskirja pullollaan Turun telakalla
Mein Schiff 1 2018
Mein Schiff 2 2019
Costa Smeralda 2019
Carnival 1 2020
Costa 2 2021
Carnival 2 2022
Icon 1 2022
Icon 2 2024

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Vesa Laurila

What did you think about the article?
Follow Seatec International Maritime Review
Facebook, seuraa
PubliCo B2B medias:
nordicum »     enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »